Venerekisteri ja omistajanvaihdokset

Suomen kansanveneliitto ylläpitää netissä epävirallista rekisteriä suomalaisista kansanveneistä.  Venerekisteri löytyy täältä. 


Jos sinun veneesi puuttuu luettelosta tai havaitset tiedoissa puutteita tai virheitä, ilmoita korjaukset lomakkeella tai sähköpostitse osoitteeseen folkkariliitto (at) gmail.com

Veneistä F-rekisteriin kerättävät tiedot:
  • Veneen nimi
  • Purjetunnus (ei siis valtion venerekisterin tunnus)
  • Omistaja(t)
  • Seura / Kotisatama
  • Valmistaja / rakentaja
  • Valmistusvuosi
  • Rakennusmateriaali (puu/kuitu)
  • Mahdolliset lisätiedot (aikaisemmat omistajat, onko ostettu Suomeen ulkomailta, tms)
  • Valtion venerekisterin rekisterinumero
  • Veneen nettisivujen osoite

Kuvia kansanveneistä löytyy täältä

Lähetä kuvia veneestäsi folkkariliitto(at)gmail.com,  lisäämme niitä Folkkari.netin kuvagalleriaan

Omistajanvaihdos - kuinka toimitaan?

1. FIN-purjenumero ja mittakirja

Rekisteriä kansanveneiden purjenumeroista ylläpitää Suomen Purjehdus ja Veneily.  Jos haluat uudelle tai maahan ulkomailta tuodulle kansanveneellesi suomalaisen purjenumeron ja mittakirjan eli luokkatodistuksen, ota yhteyttä heihin. Lisätietoa purjenumeron hakemisesta
Myös kotimaisista omistajanvaihdoksista on ilmoitettava Purjehtijaliittoon uuden mittakirjan saamiseksi veneelle. Nykyiselle omistajalle kirjoitettu mittakirja on tarpeen, jos veneellä aiotaan kilpailla.
Mittakirjoja kirjoittavat SPV:n viralliset mittamiehet. Heidän nimensä löydät täältä.
HUOM! Jos olet ostamassa kansanvenettä, pyydä myyjältä aina mittaustodistus, jos hänellä on sellainen. Se helpottaa uuden mittakirjan saamista huomattavasti.

2. Maistraatin venerekisteri
Purjehtijaliiton rekisterin lisäksi kansanveneet on rekisteröitävä maistraattien ylläpitämään valtion vesikulkuneuvorekisteriin - ellei kyse ole vain ja ainoastaan kilpakäytössä olevasta folkkarista. Maistraatin antama rekisteritunnus on merkittävä veneen molemmille sivuille.

Mistä saan tietoa veneeni omistajahistoriasta?

1. Kenneth Lindblad on koonnut dokumentin suomalaisten kansanveneiden aikaisemmista omistajista 2000-luvun alkuun asti. Tiedot on koottu vanhoista Purjehtijaliiton vuosikirjoista ja veneiden mittakirjoista.  Tiedosto löytyy täältä.


2. Liiton nettisivuilta löytyy myös vanhoja Folkkari-lehtiä  vuodesta 1987 alkaen. Niissä useimmissa on julkaistuna senhetkinen venerekisteri Kansanveneliiton jäsenten osalta, samoin vanhoja myynti-ilmoituksia.  Liittoon kuulumattomien veneitä ei ennen listattu lehdissä.

3. Hyvä lähde vanhempien kansanveneiden historian selvittämiseksi on Suomen Urheilumuseon yhteydessä toimiva Suomen Urheiluarkisto (www.urheilumuseo.org). Sinne on säilötty Purjehtijaliiton vanhat arkistot ja niiden joukossa mm. kansanveneiden mittakirjat eli luokkatodistukset, joista ilmenee aikaisempia omistajia  ja veneen nimi.

Suomen Urheiluarkisto
puhelin: (09) 4342 2540
urheiluarkisto@stadion.fi