Vuotaako? Näin tiivistät saumat riveämällä

Lauantai 25.3.2006


Itselläni on ollut alkukaudesta pienoisena vaikeutena limien välistä pulppuava vesi. Kyselin asiasta Kuggomskolan veneenveiston opettajalta Erkki Lönnqvistiltä, ja hän ehdotti limien välien ”riveämistä” 3-5 mm pumpulilangalla.

Itselläni on ollut alkukaudesta pienoisena vaikeutena limien välistä pulppuava vesi. Kyselin asiasta Kuggomskolan veneenveiston opettajalta Erkki Lönnqvistiltä, ja hän ehdotti limien välien ”riveämistä” 3-5 mm pumpulilangalla. Lankaa saa ostaa esimerkiksi Suomen Tekstiiliteollisuus Oy:stä, joka sijaitsee Porvoossa Tarmolan teollisuusalueella. Kyseistä lankaa kutsutaan ”moppilangaksi” sen pääasiallisen käyttötarkoituksen eli siivousmoppien valmistuksen mukaisesti. Langan kustannukseksi tuli huimaavat 5 euroa.

Ensimmäinen ajatus saatuani langan käsiini oli, että ei tuo tuonne väliin mene. Onneksi Erkki oli varoitellut tunteesta. No, ei auttanut kuin alkaa sovittamaan lankaa limien väliin. Työkaluiksi sopi mainiosti puunuija sekä teräslasta. Limisaumaista venettä rakennettaessa on perinteisesti limien väli tiivistetty samanlaisella pumpulilangalla, mutta vuosien saatossa on langasta todennäisesti muodostunut ”paperi”-suikale, joka on menettänyt kimmoisuutensa ja siten ei enää toimi ”tiivisteenä”. Jotkut valmistajat ovat tosin -70 ja -80 –luvuilla hairahtaneet käyttämän sikaflexiä tai vastaavia aineita.

Pienen tuumailun ja alkuhankaluuksien jälkeen lanka alkoi upota limien väliin. Huomattavaa on, ettei limiä voi ”paikata” vain lyhyeltä matkalta vaan se on ”rivettävä” kokonaan. Todellinen testi seuraa kun venettä lasketaan vesille. Toisinpäin homma näytti toimivan eli pellavaöljy pysyi veneen sisällä eikä valunut hallin lattialle.

Jukka Pirinen

Avainsanat: kunnostus, niksit


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini