Tour de Gulf of Finland 2021

Maanantai 28.12.2020 klo 20:35 - Folkkariliitto

Vuoden 2021 heinäkuu tulee olemaan varsinainen superkuukausi kilpaileville folkkareille. Epävirallisesta maailmanmestaruudesta eli Kansanveneiden Kultapokaalista (Gold Cup) kilvoitellaan Tallinnassa, Piritan edustalla. Lisäksi Tallinnaan matkaavia ulkomaalaisia veneitä houkutellaan osallistumaan koviin harjoituskilpailuihin Suomessa, nimittäin Hangon Regattaan ja SM:iin Hangossa ennen Gold Cupia.

 • 9–11 heinäkuuta – Hangon Regatta
 • 13–15 heinäkuuta – Suomen Mestaruudet, Hanko
 • 24–29 heinäkuuta – Gold Cup, Tallinn
2021_Tour_de_Gulf_of_Finland_Folkboat.png

Kommentoi kirjoitusta.

Spiiralla alkukausi ja Kalevista vuoden seura

Tiistai 15.12.2020 klo 0:24

Kansanveneliiton vuosikokous pidettiin 25.11. osin NJK:lla ja osin koronatilanteen vuoksi etäkokoukseksi muutettuna. Kokouksen asiaa:

 • Liiton hallitus pysyi melkein ennallaan. Uudeksi sihteeriksi valittiin Hannele Mäkimartti. Liiton puheenjohtajana jatkaa Ilppo Kivivuori ja varapuheenjohtajana Stefan Westerlund.
 • Kevään tapahtumat jatkuvat vielä enimmäkseen etänä, mutta purjehduskaudella 2021 odottaa Tallinnan Gold Cup ja sitä edeltävät heinäkuun superviikot, SM-kisat Hangossa ja edelllisinä viikonloppuina Helsingin ja Hangon regatat.
 • Liitto suosittelee kisajärjestäjille, että 2021 kaikki alkukauden kisat ennen Tallinnan Gold Cupia, myös SM-kisat, ajetaan ilman spinaakkeria. Lyhytrata-SM ja muut Gold Cupin jälkeiset kisat ajetaan spinnulla.
 • Vuoden 2021 kauneimman kansanveneen valitsevaksi yhden hengen tuomaristoksi on kutsuttu Jari Laamanen. Tulos julkistetaan syksyllä, koko kesä aikaa lobata ja saada vene Jarin silmien ja kameran eteen.
 • Vuoden 2020 kansanveneseura on Kalevi Jahtklubi. Kiertopalkinto annetaan seuralle, jonka veneet ovat jättäneet eniten veneitä taakseen vuoden SM-kisoissa. Kalev osallistui SM-kisoihin kahdeksalla veneellä, ja vaikka kuinka laskimme sijoituksia edes ja takaisin, perinteisesti Helsingin ja Naantalin väliä kulkenut kiertopalkinto päätyy nyt Tallinnaan.

Kommentoi kirjoitusta.

Folkkari-lehti 2020 ilmestynyt

Sunnuntai 15.11.2020 klo 15:38

Uudessa folkkari-lehdessä Suomen kaunein folkkari 2020 Lotta ja tämän omistaja Laura Määttänen. Muissa haastatteluissa Gold Cup -voittaja Per Jørgensen ja folkkarin grand old man Kalevi "Vände" Väänänen. Jane Laamanen vietti lapsuuden kesiä Seej-folkkarissa ja päätyi hankkimaan saman veneen, Harri Lång taas kunnostaa Matildaa Pyysaaren hallissa. Lehdessä myös viime kauden kisatulokset ja ennakkoinfoa Tallinnan Gold Cupista. Lehti on lähetetty jäsenille ja jaossa liiton tapahtumissa, mutta toki myös saatavissa nettiversiona.

Kommentoi kirjoitusta.

Vuosikokous 25.11. NJK:lla

Maanantai 9.11.2020 klo 0:07

Koronatilanteen vuoksi muutoksia kokousjärjestelyihin: kahvitus ja Georg "Tusse" Tallbergin alustus peruttu, etäosallistuminen mahdollista ilmoittautumalla ennakkoon, paikan päällä osallistujilla turvavälit ja maskipakko.

Etälinkki kokoukseen: https://meet.google.com/zsa-gtzq-rnd

Folkkariliiton vuosikokous on keskiviikkona 25.11. klo 18 NJK:n tiloissa Koivusaaressa. Vierailevana puhujana on tällä kertaa olympiamitalisti Georg "Tusse" Tallberg. Kokouksessa noudatetaan vallitsevia koronasuosituksia turvaväleistä ja maskeista. Kokouksen päätöksentekoon voi osallistua vain paikan päällä, mutta sitä on mahdollista seurata myös etänä. Kahvitarjoilu.

Ilmoittaudu kokoukseen tai tilaa linkki sen seuraamiseen TÄSTÄ.

Kokouskutsu ja asiakirjat jatkosivulla Lue lisää -linkin takana.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

SM-kisojen kärjessä Ella ja Kaune 2

Maanantai 9.11.2020 klo 0:03

Kaudella 2020 koronarajoitukset estivät kansainväliset kilpailut, mutta Suomen mestaruudesta oteltiin kahteen kertaan. Nyt purjehdittiin ensimmäistä kertaa sekä tavalliset että lyhyen radan SM-kilpailut.

SM-kilpailuja elokuun alussa isännöi NJK ja ne purjehdittiin Helsingissä Isosaaren radalla. Kilpailuihin osallistui 25 venettä, joista 9 Virosta. Mestaruuden otti Stefan Westerlundin kipparoima Ella.

Lyhyen radan SM-kilpailut purjehdittiin NPS:n isännöiminä syyskuussa Naantalissa. 10 venettä koonneen tiivistahtisen kilpailun voitti Heikki Niemisen kipparoima Kaune 2.

Kommentoi kirjoitusta.

Loppukesän kilpailukausi alkaa SM-kisoista

Maanantai 3.8.2020 klo 22:31

SM-kisat purjehditaan Helsingissä NJK:n isännöiminä 6.-9.8. Kisoihin on ilmoittautunut 25 venekuntaa. Maaottelumeininkiä kisoihin tuo se, että yhdeksän ilmoittautuneista on virolaisia.

SM-kisoihin puufolkkarit pääsivät puoleen hintaan, ja puuporukan kisaurakka jatkuu heti seuraavana viikonloppuna Krunan kippo -ratakilpailulla 14.8. ja Viaporin tuopilla 15.8.

HTPS:n tiistaikisoissa folkkareilla on ylimääräinen varaslähtökisa 4.8., ja varsinainen kilpailusarja jatkuu kuutena peräkkäisenä tiistaina 11.8. alkaen.

BS:n isännöimä ProSailor Classic elokuun viimeisenä viikonloppuna on mukana folkkarien ranking-sarjassa. Kokonaan uutena huipennuksena kauteen on lyhytrata-SM Naantalissa 19.-20.9. 

Kommentoi kirjoitusta.

Korona vaikuttaa kauden 2020 tapahtumiin

Keskiviikko 1.4.2020 klo 20:47 - Folkkariliitto

Gold Cup 2020 on peruttu pandemian takia. Kisa oli tarkoitus järjestää Eckernförde:ssä. Seuraava Gold Cup kisa järjestetään Tallinnassa 2021.

Covid-19 pandemian takia aikataulut Kansanveneliiton tapahtumille ja luokan purjehduskilpailuille ovat tämän kauden osalta hyvin epävarmat. Kilpailuja hyvin todennäköisesti perutaan ja/tai siirretään, ainakin alkukaudesta.

Purjehduskilpailuja vesillä ei oikein voi korvata epidemian kannalta turvallisilla menetelmillä, mutta muiden tilaisuuksen kohdalla liitto pyrkii kehittämään korvaavia tapahtumia yleisiä suosituksia seuraten. Seuraa tiedotusta näistä tilaisuuksista liiton Facebook sivuilla.

Purjehduksesta kiinnostuneen kannattaa myös seurata SPV:n ajankohtaista kansallista suositusta. Sen avulla pystyy arvioimaan harrastumahdollisuuksien palautumista takaisin normaaliin.

Yleisesti toivomme sydämestämme, että epidemian aiheuttamilta pahimmilta mahdollisilta seurauksilta kuten ennenaikaisilta kuolemantapauksilta vältytään.

Uutista päivitetty 9.4.2020

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Koronavirus, covid-19, peruutus

Tuzzi, vuoden kaunein folkkari, Helsingin venemessuilla

Tiistai 21.1.2020 klo 20:25

_MG_2525.jpg

Suomen kaunein folkkari, FIN-149 Tuzzi, on esillä Helsingin venemessuilla 7.-16.2. Suomenlahden puuveneilijöiden osastolla. Veneen ympärillä ainakin vilkkaimpina messuaikoina veneen kunnostajia ja Folkkariliiton väkeä. Tule ihailemaan kunnostettua kaunotarta, tapaamaan folkkariväkeä ja nappaamaan mukaan Folkkari-lehti.

Vuoden kaunein Folkkari -kilpailun tuomarina oli 2019 elokuvaohjaaja ja pitkän linjan folkkaripurjehtija Kari Paljakka. Lue Karin perustelut valinnalle linkistä alla.

2020 kauneimman folkkarin valitsee Kalevi "Vände" Väänänen.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Gold Cup 2021 Tallinnaan

Tiistai 21.1.2020 klo 20:08

Folkkarien epävirallinen maailmanmestaruuskilpailu, Gold Cup, pidetään 2021 Tallinnassa. Kilpailua hallinnoiva tanskalainen Kerteminde Sejlklub on hyväksynyt Kalevi Jahtklubin kisahakemuksen. Kilpailu on avoin kaikille luokkasäännön mukaisille kansanveneille. Tarjolla on siis tilaisuus päästä yli 60 veneen lähtölinjalle ja mukaan suureen kansainväliseen folkkaritapahtumaan vain päivän purjehdusmatkan päässä.

Gold Cup pidetään pääsääntöisesti vuorovuosina Tanskassa ja Saksassa, mutta se voidaan myöntää myös muihin folkkarimaihin. Suomessa kisa on ollut kerran, HSK:lla 2016, ja siihen osallistui silloin 64 venekuntaan. 2020 Gold Cup on Eckerfjordessa Saksassa.

Kommentoi kirjoitusta.

Vuosikokous ja pikkujoulu perjantaina 29.11.

Lauantai 30.11.2019 - Folkkariliitto

Suomen Kansanveneliiton vuosikokous ja pikkujouluillanvietto järjestettiin perjantaina 29.11. klo 18 alkaen ravintola Ukko-Munkissa Helsingissä. 

Tilaisuuden alkuun valtameripurjehtija Tapio Lehtisen kertomana kuultiin mm. suomalaisen kauppamerenkulun historiasta Gustaf Erikssonin raakapurjelaivoilla maapallon kiertoineen ja lyhyt versio maailman ympäripurjehduskilpailujen ja kilpailijoiden historiasta. Luonnollisestikin Tapion esityksen painopiste oli tunnetuissa lajin soolosuorittajissa.

Johdattelun jälkeen kuulijoille paljastettiin olennainen purjehtija Lehtisen omasta harrastusurasta ja miten hän päätyi osallistumaan Golden Globe Race 2018:iin. Illan mittaan Ukko-Munkin yläkerran iso sali kävi osallistujille ahtaaksi, samalla kun Tapio kertoi miksi hän tarkoituksella halusi rakentaa veneensä Asterian kajuutan ahtaaksi. Loppuun Tapio tiivisti vielä odotukset tulevista projekteistaan.

Esityksen jälkeen pidettiin ruokailupaussi, jonka perästä 21 sitkeimmän osallistujan voimin kokoustettiin vielä tilaisuuden virallinen osuus ennen palkintojen jakoa. Tutustu tästä vuosikokouksen pöytäkirjaan, jossa on liitteenä myös toimintakertomus ja -suunnitelma. Pitkän illan päätteeksi vapaa seurustelu pikkujouluhengessä otti tilaisuudesta yliotteen.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Vuosikokous 2019, pikkujoulut

Vielä ehtii kilpailuihin

Maanantai 16.9.2019 klo 16:08

Kausi lähestyy loppuaan, mutta vielä ehtii: Seasons End -kisa on tänä vuonna HTPS:n isännöimänä sunnuntaina 29.9. Kilpailussa ajetaan enintään viisi starttia lyhyellä radalla Kruunuvuorenselällä. Sitä ennen on vielä Pyysaaren tiistaikisojen viimeinen osakilpailu 17.9., naiskippareiden Naisten malja tiistaina 24.9. ja HTPS:n tasoitusmalja lauantaina 28.9. Älä unohda myöskää vuoden kaunein folkkari-kilpailua.

Kommentoi kirjoitusta.

Missä Suomen kaunein folkkari?

Maanantai 16.9.2019 klo 16:04

Folkkari on paitsi käytännöllinen, merikelpoinen, edullinen, kestävä ja nopea, myös kaunis vene. Kauden päätteeksi valitaan myös Suomen kaunein folkkari. Ehdotuksia voi tehdä syyskuun loppuun saakka liiton sähköpostiin (folkkariliitto@gmail.com). Voittaja valitaan kirjallisuuden Finlandia-palkinnosta tutulla yhden tuomarin menetelmällä: vuoden 2019 kauneimman folkkarin kilpailun tuomarina on pitkän linjan folkkaripurjehtija, elokuvaohjaaja Kari Paljakka. Palkinto jaetaan liiton vuosikokouksessa marraskuussa.

Kommentoi kirjoitusta.

FIN-300 Ella Suomen mestari 2019

Tiistai 3.9.2019 klo 23:20

Stefan Westerlundin kipparoima Ella (HSS) voitti vuoden 2019 Suomen mestaruuden. Steffin miehistössä purjehtivat Tarmo Santasalo ja Veera Andreasen. Hopeaa otti Herman Saaren La Pampri II ja pronssia Roni Saksin Blondi II. HSK:n isännöimään, Melkin radalla purjehdittuun kilpailuun osallistui 23 venettä, 19 Suomesta ja 4 Virosta. Paras puuvene oli virolainen Greta kipparinaan Liise Köösel (KJK) ja vuoden nuori tulokas Filuria kipparoinut Fabian Björndahl (GSK). Tulokset: https://www.manage2sail.com/fi-FI/event/b4821a18-1c43-443b-90d8-e9c2604e0e21#!/results?classId=653201f8-7fef-4211-8229-3510a6dca8c6

Kommentoi kirjoitusta.

Kisakausi käyntiin, rankig-sarjat alkavat

Keskiviikko 29.5.2019 klo 20:29

Yleiseen folkkarirankingiin kuuluu viisi vähintään kaksipäiväistä ratakilpailua. Sarjaan avaa  Spring Cup (HSK) kesäkuun alussa, ja siihen kuuluvat lisäksi Helsingin regatta, Hangon regatta, SM-kilpailu ja Pro Sailor Classic -regatta.

Puuvenerankingiin lasketaan yleisten ranking-kisojen lisäksi tiistaikisat ja yksipäiväiset ratakilpailut sekä vain puuveneille avoimet Svartbäck Classic, Krunan Kippo ja Viaporin tuoppi.

Kauden avanneen yksipäiväisen Vuosipäiväkilpaiun (HTPS) ja sen päättävän End of Season Racen (SPS) yhteistuloksista lasketaan Helsingin mestaruus.

Kruunuvuorenselän tiistaikisojen folkkariluokka on jo täydessä käynnissä. HTPS:n LYS-kilpailuissa Naisten malja, Emäsalon lenkki ja Tasoitusmalja on perinteisesti ollut myös vahva folkkariedustus.

Kommentoi kirjoitusta.

Tule gastikurssille 25.-26.5.2019

Tiistai 9.4.2019 klo 20:27

Kiinnostaako kilpapurjehdus, mutta vene tai miehistöpaikka puuttuu? Omistatko retkifolkkarin, ja haluaisit oppia purjehtimaan nopeammin? Folkkariliiton kilpagastikurssilla 25.-26.5. tutustutaan ratakilpapurjehdukseen ja opetellaan kilpailevan veneen miehistön jäsenen perustaitoja hyvässä seurassa.

Lue lisää »

16 kommenttia .

Sään muutosten ennakointi, luento 17.4.

Torstai 4.4.2019 klo 19:36 - Folkkariliitto

Pilvilautta lähestyy lounaasta, mennäänkö seuraavalla kryssillä oikeaan vai vasempaan laitaan? Onko tämä kysymys joskus kummitellut mielessäsi? Nyt tarjolla tietoa sääilmiöiden vaikutuksista rataolosuhteisiin.

Neljissä olympialaisissa valmentajana ja meteorologina toiminut Martin Gahmberg tulee kertomaan miten ratapurjehtijan tulee lukea sään merkkejä.

Tapahtumapaikkana Ravintola Ukkomunkin kabinetti Munkkiniemessä, keskiviikkona 17.4. klo 18 - 20.

Ilmoittaudu tähän linkitetylle listalle. 40 ensimmäistä mahtuu mukaan. Osallistumismaksu on 15 euroa, maksetaan käteisellä paikan päällä.

Kommentoi kirjoitusta.

Huhtikuussa tapahtuu

Maanantai 1.4.2019 klo 10:20

Paitsi fiksataan veneitä purjehduskuntoon, huhtikuussa tapahtuu muutakin:

- Folkkarisauna Kotiharjun saunan yksityispuolella tiistaina 2.4. klo 18-20. Hinta 14,-, ei ennakkoilmoittautumista.

- Vasenta vai oikeaa reunaa? Purjehdusmaajoukkueen meteorologi Martin Gahmberg kertoo folkkaristeille sään vaikutuksesta ratakilpapurjehdukseen keskiviikkona 17.4. klo 18 alkaen ravintola Ukko-Munkin kabinetissa. Hinta 15,-.

- Muistathan maksaa liiton jäsenmaksun. Jos et ole saanut laskua sähkö- tai tavalliseen postiisi, otathan yhteyttä. SPV:n suulin kautta kaikki laskut eivät ole menneet perille, mutta osalla jäsenistä on myös vanhentuneita yhteystietoja.

- Jos olet kiinnostunut osallistumaan syksyllä San Fransisco Cupiin, ota yhteyttä liiton hallitukseen huhtikuun aikana. Suomelle on varattu yksi vene, liitto valitsee lähtijät toukokuussa.

Kommentoi kirjoitusta.

Folkkarit eskaderina Hankoon heinäkuussa

Tiistai 19.3.2019 klo 13:24

Hangon regatta on paitsi perinteikäs kilpailu, jossa folkkarit ovat olleet mukana vuosikymmeniä, myös Folkkariliiton tämänvuotisen retkieskaderipurjehduksen kohde.

Helsingistä tulevat lähtevät keskiviikkoaamuna 3.7. ja kokoontuvat illaksi Barösundin ravintola Scolan laituriin, missä saunotaan ja vietetään iltaa. Turun suunnasta tulevat kokoontuvat tiistai-iltana 2.7. Airiston hotellilla ja jatkavat sieltä keskiviikkoillaksi Högsåraan. Torstaina jatketaan molemmista suunnista Hankoon ja regatan lähdöt ovat perjantaista sunnuntaihin. Perjantai-iltana on Hangossa myös folkkariporukan tapaaminen.

Eskaderipurjehdus ei ole kilpailu, moottoriakin saa käyttää ja kaveria auttaa. Eskaderiin ja sen illanviettoihin voi osallistua myös osan matkaa ja vaikka ei olisi Hangon regatan kilpailuun osallistumassakaan.

Kommentoi kirjoitusta.

Maaliskuussa tapahtuu

Tiistai 12.2.2019 klo 20:13

 • Folkkari- ja haipurjehtijoiden saunailta tiistaina 5.3. klo 18.
 • WB-sailsin trimmi-ilta torstaina 7.3.
 • Turun seudun folkkaripurjehtijoiden tapaaminen on perjantaina 8.3. klo 19 Kellariravintolassa Linnankadulla.
 • Puuveneen kunnostajien tapaaminen Pyysaaressa sunnuntaina 31.3. klo 13. 
 • Parittomien viikkojen torstaisin iltamäet Nuuksion Swinghillissä klo 17.

Lue lisää »

3 kommenttia .

WB-Sailsin trimmi-ilta folkkaripurjehtijoille 7.3.

Keskiviikko 23.1.2019 klo 9:40

WB-Sails järjestää tiloissaan Lauttasaaressa trimmi-illan kansanvenepurjehtijoille torstaina 7.3.2019 klo 18 - 21. Tilaisuudessa puhuu Mikko Brummer ja muita jäseniä WB-Sailsin osaavasta tiimistä. Agendalla on:

 • Miten ja miksi purjeiden- ja rikin trimmillä tulee reagoida vaihtuviin sääolosuhteisiin ja erikoistilanteisiin kilparadalla
 • Startti, pinching, kevyt tuuli, aallokko, puuskat jne.
 • Lenssitrimmi spinaakkerilla ja spiiraten
 • Valokuvamateriaalia naisten maljasta

Lue kutsu ja ilmoittaudu listaan tästä linkistä viimeistään ma 4.3.

Lisätiedot: tiina@wb-sails.fi

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »