Tuzzi, vuoden kaunein folkkari, Helsingin venemessuilla

Tiistai 21.1.2020 klo 20.25


_MG_2525.jpgSuomen kaunein folkkari, FIN-149 Tuzzi, on esillä Helsingin venemessuilla 7.-16.2. Suomenlahden puuveneilijöiden osastolla. Veneen ympärillä ainakin vilkkaimpina messuaikoina veneen kunnostajia ja Folkkariliiton väkeä. Tule ihailemaan kunnostettua kaunotarta, tapaamaan folkkariväkeä ja nappaamaan mukaan Folkkari-lehti.

Vuoden kaunein Folkkari -kilpailun tuomarina oli 2019 elokuvaohjaaja ja pitkän linjan folkkaripurjehtija Kari Paljakka. Karin perustelut valinnalle:


Vuoden kaunein Kansanvene on Tuzzi (FIN-149 omistaja Heikki Kuisma, HTPS).
On melkein itsestäänselvää, että vuoden kauneimman Kansanveneen tulee olla puuvene. Puu on kansanveneen alkuperäinen materiaali, ja veneen haltijan suhde puuveneeseen on erilainen kuin  lasikuituveneeseen; Suhdetta puufolkkariin ei määrittele omistajan kilpailuvietti, halu päästä helpolla tai mikään mukaa rationaalinen perustelu. Suhde puufolkkariin on lämpimämpi, hellempi, tunteikkaampi.

Tuzzi ansaitsee palkinnon, koska se on tarmolla ja pieteetillä kunnostettu ja ylläpidetty sinikylkinen kaunotar, valioyksilö, joka niin laiturissa levätessään kuin Krunikan selällä tuulen kanssa kirmatessaan on esimerkki meille kaikille  folkkaristeille siitä mitä rakastava suhde folkkariin parhaimmillaan saa aikaiseksi. Tuzzi kantaa myös mukanaan paitsi nykyistä omistajaansa, myös aikaisempiaan. Vene on paisti toimiva nykyaikainen vene, myös kunniakas palanen suomalaisen Kansanveneen rakennus- ja purjehdushistoriaa).

Ikäneitonakin Tuzzi ajaa halukkaasti takaa nuorempia ja nopealiikkeisempiä lajitovereitaan. Taitavan kipparin ohjastamana Tuzzi heidät usein tavoittaakin, ja välittämättä ”Odota meitä!”, ”Pysähdy!”  Tai ”Protesti!” Huudoista Tuzzi kyntää aaltoja halkoen eteenpäin, saavuttamattomana aina Pyysaareen maalilinjan koijalta kuuluvaan torventörähdykseen asti. Yhtenä Suomenlahden nopeimpana puufolkkarina Tuzzin lakanat ovat usein jo rullalla kun hitaammat lajitoverit vasta kiinnittyvät Pyysaaren folkkarilaituriin.

Aikaa ja vaivaa säästämättä kunnostettu, hyvin ylläpidettynä kaunis katsella, kilpasilla nopea. Siinä kolme tärkeintä perustetta sille miksi Tuzzi voittaa vuoden 2019 Kaunein Folkkari tittelin.

Kari Paljakka,
Secco FIN 312


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini