Rakensi itse folkkarin - 45 vuodessa!

Maanantai 20.7.2009 - SPR


 

 Classic Boat -lehti kertoo heinäkuun 2009 numerossaan mielenkiintoisen tarinan ruotsalaisesta Eilert Forssellista, joka purjehtii itse rakentamallaan puisella SWE-1314 Majochre-kansanveneellä. Veneen rakentaminen kesti nyt 71-vuotiaalta Eilertiltä peräti 45 vuotta, mutta valmista tuli!

Elettiin vuotta 1962, kun silloin 24-vuotias nuorukainen ihastui kansanveneen kauniisiin muotoihin ja päätti rakentaa itselleen sellaisen.

Eilert hankki kansanveneen piirustukset, mutta avioituminen 1963 keskeytti projektin alkuunsa: ensi piti rakennella nuorelle parille huonekaluja, sen jälkeen talo - ja verstas venehommia varten. 

Vuonna 1978 aika oli kypsä:  vaimonsa  kehotuksesta Eilert kaivoi nyt jo kellastuneet folkkarin piirustukset esiin ja alkoi hommiin. 

Alku oli tälläkin kerralla hankalaa: sopivaa oksatonta mäntylautaa oli vaikea löytää,  ja tammi halkesi liian nopean kuivattamisen takia. Lopuilta lykästi: Eilert sai ostaa isänsä vanhalta lapsuudenystävältä lautaa, joka oli säilötty viikinkilaivan rakennuspuuksi. Kölin, maston ja helat Eilert hankki Tanskasta Folkebådcentralenista, mutta muut osat ovat omaa tekoa.   

Vuosikymmenien uurastus huipentui keväällä 2007 vesillelaskuun, mutta sitä ennen oli vielä yksi ongelma: vene piti saada ulos rakennustilastaan.  Sitä varten piti irrottaa köli. jonka pultit olivat ikävä kyllä ehtineet ruostua umpijumiin pitkä projektin aikana.  Pari pulttia jouduttiinkin katkaisemaan ja uusimaan.

Nyt Eilert Forssell purjehtii lastenlastensa kanssa itse rakentamallaan folkkarilla Götegorbin vesillä. Folkkari.net onnittelee suorituksesta!

 

Lue Classic Boat lehden juttu digilehtenä täällä:  http://www.zinio.com/reader.jsp?issue=416086511&o=int&prev=si   Juttu löytyy sivuilta 32-36

Kuvia Majochre-folkkarista

Eilert Forssell kertoo itse projektistaan   ( Folkbåtsnytt 1/1982)

Suomalaisen Ernst Enqvistin Alma-folkkarin itserakennusprojekti

 

Avainsanat: rakentaminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini