Tervetuloa Suomen Kansanveneliiton nettisivuille! Täältä löydät tietoa ja uutisia kansanvenepurjehduksesta sekä ohjeita veneen kunnostukseen.

Liity jäseneksi ja tule mukaan toimintaamme!


Elokuu on kisakuu

Torstai 28.7.2022 klo 16.09

Kisakauden huippukohdat lähestyvät ja elokuussa voi kilpailla joka viikonloppuna.

Viron mestaruus, joka on myös Suomen ranking-sarjan osakilpailu, on 4.-7.8. (KJK). Samana viikonloppuna on myös Champagne Regatta (HSS)
Puufolkkarien ratakisa Krunan kippo on pe 12.8. (HTPS) ja Viaporin tuoppi on la 13.8. (SuPS).
SM-kisat ovat 18.-21.8. (BS)
BS Classic regatta on 27.-28.8.

Ilmoittautuminen ja kilpailukutsut manage2sail.com-sivustolla.

Kommentoi kirjoitusta.

Folkkari 2022 ilmestynyt

Lauantai 26.3.2022 klo 18.18

Folkkari-lehti 2022 ilmestynyt! Tarinaa Suomen vanhimmasta folkkarista, kilpailuasiaa kolmella kielellä ja tietoa punnitukseen, kunnostukseen ja ruoanlaittoon. Jaossa liiton tapahtumissa, jäsenille tulossa myös postissa ja sähköisenä tästä.

Kommentoi kirjoitusta.

Suomen vanhin folkkari ja muita juhlavuoden tapahtumia

Maanantai 14.2.2022 klo 18.00

Pohjoismainen kansanvene täyttää 80 vuotta. Laita juhlavuoden tapahtumat kalenteriin:

Näe Suomen vanhin folkkari: L-1 Lill-Inga on entisöitynä Suomen merimuseon kokoelmissa Merikeskus Wellamossa Kotkassa. Lauantaina 2.4. teemme retken sitä tervehtimään. Tapaaminen 11.30 Merimuseon aulassa, museomestari Juha Puustinen esittelee venettä ja sen kunnostusta. Ja yhdessä syömään.

Retkifolkkarien kokoontumisajo: Lauantaina 2.7. kaikki koolle viettämään yhdessä iltaa ja ihastelemaan toistensa folkkareita Vallisaareen!

Klubitakilla tai ilman: Lauantaina 20.8. juhlavuoden illallinen SM-kisojen yhteydessä Brändö Seglaren ravintolassa. Buffet, musiikkia, uusien ja vanhojen folkkaripurjehtijoiden yhdessäoloa. Kaikki folkkaripurjehtijat seuralaisineen tervetuloa. Ennakkoilmoittautuminen myöhemmin tällä sivulla.

Tulossa myös:

Viron mestaruuskilpailujen yhteydessä 5.-7.8. Viron folkkariliiton 50-vuotisjuhla. Naapurimaalaiset tervetuloa!

Kommentoi kirjoitusta.

Matilda on vuoden kaunein folkkari

Maanantai 27.12.2021 klo 15.30

Vuoden 2021 kaunein kansanvene on FIN-215 Matilda (HTPS). Valinta julkistettiin Kansanveneliiton vuosikokouksessa marraskuussa. Yhden hengen tuomaristona toimi Jari Laamanen. Vuoden 2022 kauneimman kansanveneen valitsee Juhani Bremer.

Vuosikokouksessa hallitus uudistui maltillisesti. Uusina jäseninä hallitukseen tulivat Heta Järvimaa-Luoto ja Maria Hannonen. Kansanveneliiton puheenjohtajana jatkaa Ilppo Kivivuori ja varapuheenjohtajana Stefan Westerlund. Hallituksessa jatkavat myös Jukka Ahokas, Tage Bergholm (talous), Mika Lehtonen (jäsenrekisteri) ja Antti Metsä.

Kommentoi kirjoitusta.

Tervetuloa vuosikokoukseen 25.11.

Tiistai 16.11.2021 klo 20.39

Tule tapaamaan folkkariväkeä ja suunnittelemaan ensi kauden toimintaa. Folkkariliiton vuosikokous on torstaina 25.11.2021 klo 18 alkaen Erottajan Skifferissä, Erottaja 11. Virallisten kokousasioiden lisäksi mm. rankingpalkintojen jako ja 2021 kauneimman folkkarin julkistaminen ja haastateltavana vieraana olympiapurjehtija Akseli Keskinen.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Ella ja Esmeralda 2021 rankingsarjojen kärjessä

Tiistai 16.11.2021 klo 19.41

Kansanveneiden yleisen rankingin kärki 2021 oli yksitoikkoista luettavaa: FIN-300 Ella osallistui kaikkiin viiteen ranking-kilpailuun ja voitti niistä jokaisen. Seuraaviksi tulivat Skydda, Siiri, Secco ja Kaunetar. Puufolkkarien rankingin voitti Esmeralda, joka oli yleisen ranking-sarjan seitsemäs. Koko ranking-tilanne tästä linkistä.

Koronan vuoksi Gold Cup peruuntui ja kansainvälinen kilpaileminen jäi muutenkin niukaksi. Ella kävi kuitenkin hakemassa mitalin Ruotsin mestaruusregatasta ja toista kertaa kauden päätteeksi järjestetty Naantalin lyhytrata-SM keräsi osallistujia sekä Virosta että Ruotsista.

Kommentoi kirjoitusta.

Return of the Sessan Cup, 17-22.9.2022

Tiistai 22.6.2021 klo 17.08 - Folkkariliitto

Monien vuosien tauon jälkeen Sessan Cup järjestetään jälleen. Folkkari 80-vuotta juhlavuoden 2022 kunniaksi UK Folkboat Association on esittänyt alustavan kutsun ja perustanut tiedotuskanavan nettiin.  https://www.folkboatsessancup.com/about/

Juuri ennen Sessan Cupia UK järjestää omat avoimet mestaruuskilpailunsa ja Walcon Cup:n, kaikki samalla paikalla. Eli kilpailunälkäisimmille on tarjolla paljon kisattavaa ajalla 17.-22.9.2022. Kilpailut järjestää The Royal Lymington Yacht Club ja after sail ohjelmaa on myös tarjolla. Mm. vierailu Royal Solent Yacht Club:lle Isle of Wight:lla. Aloitteleville purjehtijoille tiedoksi, että näissä kuvioissa liikutaan nyt purjehtijoiden mekassa ja modernin ajan kilpapurjehduksen syntysijoilla.

UK Folkboat Association lupaa auttaa osallistuvia venekuntia kaikissa logistiikkaan liittyvissä järjestelyissä mukaan lukien majoitusta paikallisten purjehtijoiden tarjoamana. Varmasti one-of-a-kind tilaisuus syntymässä.

Kommentoi kirjoitusta.

Tallinnan Gold Cup 2021 peruttu

Lauantai 22.5.2021 klo 10.41

Tallinnan Gold Cup 2021 on peruttu, syynä koronatilanne ja sen aiheuttamat matkustusrajoitukset. Viro ja Kalev Jahtklubi hakevat nyt 2023 Gold Cupin isännyyttä, mitä Suomen liitto tietysti tukee. 2022 Gold Cup on Kielissä Saksassa Kieler Woche -regatan yhteydessä. 

Kommentoi kirjoitusta.

San Francisco Cup 2021 info

Maanantai 19.4.2021 klo 17.23 - F-liitto

San Francisco Bay Folkboat Association on lähettänyt infon syys-lokakuun vaihteessa järjestettävästä San Francisco Cup:sta. Lue info tästä linkistä.

Kilpailupaikkana on Corinthian Yacht Club Tiburonissa Kaliforniassa (www.cyc.org).

Osallistujamäärä on rajoitettu maittain, Suomen kiintiö on yksi vene, mutta huomaa, että veneet tulevat järjestäjän puolesta. Osallistuvat venekunnat tuovat veneisiin omat purjeensa.

Jos Suomen kiintiössä osallistuminen kiinnostaa, niin paikka on melko varma, sillä Suomesta ei ole ollut juuri lähtijöitä. Mutta jos nyt olisi useampi hakija, niin F-liitto päättää kiintiö-osallistujan.

Järjestäjä täyttää kiintiöt 31.5.2021. Päätös ja ilmoitus osallistumisesta pitää tehdä ennen sitä. Ole viimeistään pari päivää ennen takarajaa yhteydessä Stefan Westerlund:iin mikäli venekuntasi on kiinnostunut osallistumaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: San Francisco Bay Folkboat Association

Talvikauden teoriatreeniä Tallinnan Gold Cupiin

Perjantai 22.1.2021 klo 22.28

/// Huom! Lisätty Tusse Tallbergin Startti-ilta 31.3. klo 18. ///

Folkkariliiton Golc Cup -webinaarien sarja alkoi 13.1. tanskalaisen Gold Cup -voittajan Søren Kæstelin alustuksella Tactics in a Big Fleet. Katso tallenne.

Jatko-ohjelma on nyt valmistunut ja menee näin:

Spiirailta torstaina 4.2. klo 18: Herman Saarella miehistöineen on kolme peräkkäistä kultaa SM-kisoissa, jotka ajetaan spinnulla, ja ainoa suomalaismitali Gold Cupissa, joka ajetaan spiiralla. Herman kertoo, miten spinnuveneen ja -miehistön saa vauhtiin spiiralla. 

Vauhti-ilta keskiviikkona 17.2. klo 18: Ahvenanmaalainen Staffan Lindberg on Suomen menestyneimpiä purjehtijoita mm. Match racingissa, H-veneessä ja Starissa. Viime kesänä Staffan otti tuntumaa folkkariin SM-kisoissa voittajavene Ellan keskigastina, ja kertoo miten luonnostaan hitaaseen venetyyppiin saa vauhtia. Katso tallenne

Merkki-ilta keskiviikkona 3.3. klo 18: Kansainvälinen tuomari Susanne Kuusansalo on ollut folkkariskaboissa sekä lautakunnassa että kilpailijana. Susanne kertaa merkinkiertosäännöt ison fleetin folkkarikisan näkökulmasta. Katso tallenne

Tuuli-ilta keskiviikkona 17.3. klo 20: Meteorologi ja purjehdusvalmentaja Martin Gahmberg tuntee Suomenlahden tuuliolot sekä teoriassa että käytännössä. Martin kertoo, mitä Tallinnan lahdella heinäkuussa kannattaa ottaa huomioon.

Startti-ilta: keskiviikkona 31.3. kl0 18: Valmentaja, kilpapurjehduksen monitoimimies ja vuoden 1980 olympiamitalisti Georg "Tusse" Tallberg perehdyttää taktiikkaan ison fleetin startissa pitkällä linjalla. Katso tallenne

Linkki tapahtumiin  meet.google.com/vki-rhbc-gbn. Miitti auki yleistä jutustelua varten noin puoli tuntia ennen virallista alkamisaikaa.

Kommentoi kirjoitusta.

Laskettelua, laittoa ja teoriaa talvella 2021

Sunnuntai 10.1.2021 klo 23.14

Valmistautuminen ensi purjehduskauteen käynnistyy laskettelun, Tallinnan Gold Cupiin valmistautumisen ja veneenlaiton merkeissä.

Koronaturvallinen teoriatreeni Tallinnan Gold Cupiin alkoi Soren Kaestelin webinaarilla Tactics in a big fleet. Seuraavina spiirailta to 4.2., vauhti-ilta 17.2., merkki-ilta 3.3. ja tuuli-ilta 17.3.

Folkkariskimbat ovat käynnistyneet Swinghillissä joka toinen tiistai, seuraavat 2.2. ja 16.2. ja jatkuvat niin pitkään kuin lunta riittää.

Kokemustenvaihtoa ja kunnostushankkeiden esittelyä on talvitelakoilla sunnuntaisin. Ensimmäinen kokoontuminen on SPS:n vajalla Sirpalesaaressa 31.1. klo 13, jossa talvehtii Suomen tiettävästi vanhin purjehtiva folkkari Elämä. Ohjelmaa julkaistaan sitä mukaa kun se varmistuu.

Folkkarisaunat sen sijaan peruttu. 

Lisätiedot ja tapahtumaehdotukset: folkkariliitto@gmail.com

Kommentoi kirjoitusta.

Tour de Gulf of Finland 2021

Maanantai 28.12.2020 klo 20.35 - Folkkariliitto

Vuoden 2021 heinäkuu tulee olemaan varsinainen superkuukausi kilpaileville folkkareille. Epävirallisesta maailmanmestaruudesta eli Kansanveneiden Kultapokaalista (Gold Cup) kilvoitellaan Tallinnassa, Piritan edustalla. Lisäksi Tallinnaan matkaavia ulkomaalaisia veneitä houkutellaan osallistumaan koviin harjoituskilpailuihin Suomessa, nimittäin Hangon Regattaan ja SM:iin Hangossa ennen Gold Cupia.

  • 9–11 heinäkuuta – Hangon Regatta
  • 13–15 heinäkuuta – Suomen Mestaruudet, Hanko
  • 24–29 heinäkuuta – Gold Cup, Tallinn
2021_Tour_de_Gulf_of_Finland_Folkboat.png

Kommentoi kirjoitusta.

Spiiralla alkukausi ja Kalevista vuoden seura

Tiistai 15.12.2020 klo 0.24

Kansanveneliiton vuosikokous pidettiin 25.11. osin NJK:lla ja osin koronatilanteen vuoksi etäkokoukseksi muutettuna. Kokouksen asiaa:

  • Liiton hallitus pysyi melkein ennallaan. Uudeksi sihteeriksi valittiin Hannele Mäkimartti. Liiton puheenjohtajana jatkaa Ilppo Kivivuori ja varapuheenjohtajana Stefan Westerlund.
  • Kevään tapahtumat jatkuvat vielä enimmäkseen etänä, mutta purjehduskaudella 2021 odottaa Tallinnan Gold Cup ja sitä edeltävät heinäkuun superviikot, SM-kisat Hangossa ja edelllisinä viikonloppuina Helsingin ja Hangon regatat.
  • Liitto suosittelee kisajärjestäjille, että 2021 kaikki alkukauden kisat ennen Tallinnan Gold Cupia, myös SM-kisat, ajetaan ilman spinaakkeria. Lyhytrata-SM ja muut Gold Cupin jälkeiset kisat ajetaan spinnulla.
  • Vuoden 2021 kauneimman kansanveneen valitsevaksi yhden hengen tuomaristoksi on kutsuttu Jari Laamanen. Tulos julkistetaan syksyllä, koko kesä aikaa lobata ja saada vene Jarin silmien ja kameran eteen.
  • Vuoden 2020 kansanveneseura on Kalevi Jahtklubi. Kiertopalkinto annetaan seuralle, jonka veneet ovat jättäneet eniten veneitä taakseen vuoden SM-kisoissa. Kalev osallistui SM-kisoihin kahdeksalla veneellä, ja vaikka kuinka laskimme sijoituksia edes ja takaisin, perinteisesti Helsingin ja Naantalin väliä kulkenut kiertopalkinto päätyy nyt Tallinnaan.

Kommentoi kirjoitusta.

Folkkari-lehti 2020 ilmestynyt

Sunnuntai 15.11.2020 klo 15.38

Uudessa folkkari-lehdessä Suomen kaunein folkkari 2020 Lotta ja tämän omistaja Laura Määttänen. Muissa haastatteluissa Gold Cup -voittaja Per Jørgensen ja folkkarin grand old man Kalevi "Vände" Väänänen. Jane Laamanen vietti lapsuuden kesiä Seej-folkkarissa ja päätyi hankkimaan saman veneen, Harri Lång taas kunnostaa Matildaa Pyysaaren hallissa. Lehdessä myös viime kauden kisatulokset ja ennakkoinfoa Tallinnan Gold Cupista. Lehti on lähetetty jäsenille ja jaossa liiton tapahtumissa, mutta toki myös saatavissa nettiversiona.

Kommentoi kirjoitusta.

Vuosikokous 25.11. NJK:lla

Maanantai 9.11.2020 klo 0.07

Koronatilanteen vuoksi muutoksia kokousjärjestelyihin: kahvitus ja Georg "Tusse" Tallbergin alustus peruttu, etäosallistuminen mahdollista ilmoittautumalla ennakkoon, paikan päällä osallistujilla turvavälit ja maskipakko.

Etälinkki kokoukseen: https://meet.google.com/zsa-gtzq-rnd

Folkkariliiton vuosikokous on keskiviikkona 25.11. klo 18 NJK:n tiloissa Koivusaaressa. Vierailevana puhujana on tällä kertaa olympiamitalisti Georg "Tusse" Tallberg. Kokouksessa noudatetaan vallitsevia koronasuosituksia turvaväleistä ja maskeista. Kokouksen päätöksentekoon voi osallistua vain paikan päällä, mutta sitä on mahdollista seurata myös etänä. Kahvitarjoilu.

Ilmoittaudu kokoukseen tai tilaa linkki sen seuraamiseen TÄSTÄ.

Kokouskutsu ja asiakirjat jatkosivulla Lue lisää -linkin takana.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Lisää kirjoituksia