Ella ja Esmeralda 2021 rankingsarjojen kärjessä

Tiistai 16.11.2021 klo 19.41

Kansanveneiden yleisen rankingin kärki 2021 oli yksitoikkoista luettavaa: FIN-300 Ella osallistui kaikkiin viiteen ranking-kilpailuun ja voitti niistä jokaisen. Seuraaviksi tulivat Skydda, Siiri, Secco ja Kaunetar. Puufolkkarien rankingin voitti Esmeralda, joka oli yleisen ranking-sarjan seitsemäs. Koko ranking-tilanne tästä linkistä.

Koronan vuoksi Gold Cup peruuntui ja kansainvälinen kilpaileminen jäi muutenkin niukaksi. Ella kävi kuitenkin hakemassa mitalin Ruotsin mestaruusregatasta ja toista kertaa kauden päätteeksi järjestetty Naantalin lyhytrata-SM keräsi osallistujia sekä Virosta että Ruotsista.

Kommentoi kirjoitusta.

Return of the Sessan Cup, 17-22.9.2022

Tiistai 22.6.2021 klo 17.08 - Folkkariliitto

Monien vuosien tauon jälkeen Sessan Cup järjestetään jälleen. Folkkari 80-vuotta juhlavuoden 2022 kunniaksi UK Folkboat Association on esittänyt alustavan kutsun ja perustanut tiedotuskanavan nettiin.  https://www.folkboatsessancup.com/about/

Juuri ennen Sessan Cupia UK järjestää omat avoimet mestaruuskilpailunsa ja Walcon Cup:n, kaikki samalla paikalla. Eli kilpailunälkäisimmille on tarjolla paljon kisattavaa ajalla 17.-22.9.2022. Kilpailut järjestää The Royal Lymington Yacht Club ja after sail ohjelmaa on myös tarjolla. Mm. vierailu Royal Solent Yacht Club:lle Isle of Wight:lla. Aloitteleville purjehtijoille tiedoksi, että näissä kuvioissa liikutaan nyt purjehtijoiden mekassa ja modernin ajan kilpapurjehduksen syntysijoilla.

UK Folkboat Association lupaa auttaa osallistuvia venekuntia kaikissa logistiikkaan liittyvissä järjestelyissä mukaan lukien majoitusta paikallisten purjehtijoiden tarjoamana. Varmasti one-of-a-kind tilaisuus syntymässä.

Kommentoi kirjoitusta.

Tallinnan Gold Cup 2021 peruttu

Lauantai 22.5.2021 klo 10.41

Tallinnan Gold Cup 2021 on peruttu, syynä koronatilanne ja sen aiheuttamat matkustusrajoitukset. Viro ja Kalev Jahtklubi hakevat nyt 2023 Gold Cupin isännyyttä, mitä Suomen liitto tietysti tukee. 2022 Gold Cup on Kielissä Saksassa Kieler Woche -regatan yhteydessä. 

Kommentoi kirjoitusta.

San Francisco Cup 2021 info

Maanantai 19.4.2021 klo 17.23 - F-liitto

San Francisco Bay Folkboat Association on lähettänyt infon syys-lokakuun vaihteessa järjestettävästä San Francisco Cup:sta. Lue info tästä linkistä.

Kilpailupaikkana on Corinthian Yacht Club Tiburonissa Kaliforniassa (www.cyc.org).

Osallistujamäärä on rajoitettu maittain, Suomen kiintiö on yksi vene, mutta huomaa, että veneet tulevat järjestäjän puolesta. Osallistuvat venekunnat tuovat veneisiin omat purjeensa.

Jos Suomen kiintiössä osallistuminen kiinnostaa, niin paikka on melko varma, sillä Suomesta ei ole ollut juuri lähtijöitä. Mutta jos nyt olisi useampi hakija, niin F-liitto päättää kiintiö-osallistujan.

Järjestäjä täyttää kiintiöt 31.5.2021. Päätös ja ilmoitus osallistumisesta pitää tehdä ennen sitä. Ole viimeistään pari päivää ennen takarajaa yhteydessä Stefan Westerlund:iin mikäli venekuntasi on kiinnostunut osallistumaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: San Francisco Bay Folkboat Association

Talvikauden teoriatreeniä Tallinnan Gold Cupiin

Perjantai 22.1.2021 klo 22.28

/// Huom! Lisätty Tusse Tallbergin Startti-ilta 31.3. klo 18. ///

Folkkariliiton Golc Cup -webinaarien sarja alkoi 13.1. tanskalaisen Gold Cup -voittajan Søren Kæstelin alustuksella Tactics in a Big Fleet. Katso tallenne.

Jatko-ohjelma on nyt valmistunut ja menee näin:

Spiirailta torstaina 4.2. klo 18: Herman Saarella miehistöineen on kolme peräkkäistä kultaa SM-kisoissa, jotka ajetaan spinnulla, ja ainoa suomalaismitali Gold Cupissa, joka ajetaan spiiralla. Herman kertoo, miten spinnuveneen ja -miehistön saa vauhtiin spiiralla. 

Vauhti-ilta keskiviikkona 17.2. klo 18: Ahvenanmaalainen Staffan Lindberg on Suomen menestyneimpiä purjehtijoita mm. Match racingissa, H-veneessä ja Starissa. Viime kesänä Staffan otti tuntumaa folkkariin SM-kisoissa voittajavene Ellan keskigastina, ja kertoo miten luonnostaan hitaaseen venetyyppiin saa vauhtia. Katso tallenne

Merkki-ilta keskiviikkona 3.3. klo 18: Kansainvälinen tuomari Susanne Kuusansalo on ollut folkkariskaboissa sekä lautakunnassa että kilpailijana. Susanne kertaa merkinkiertosäännöt ison fleetin folkkarikisan näkökulmasta. Katso tallenne

Tuuli-ilta keskiviikkona 17.3. klo 20: Meteorologi ja purjehdusvalmentaja Martin Gahmberg tuntee Suomenlahden tuuliolot sekä teoriassa että käytännössä. Martin kertoo, mitä Tallinnan lahdella heinäkuussa kannattaa ottaa huomioon.

Startti-ilta: keskiviikkona 31.3. kl0 18: Valmentaja, kilpapurjehduksen monitoimimies ja vuoden 1980 olympiamitalisti Georg "Tusse" Tallberg perehdyttää taktiikkaan ison fleetin startissa pitkällä linjalla. Katso tallenne

Linkki tapahtumiin  meet.google.com/vki-rhbc-gbn. Miitti auki yleistä jutustelua varten noin puoli tuntia ennen virallista alkamisaikaa.

Kommentoi kirjoitusta.

Laskettelua, laittoa ja teoriaa talvella 2021

Sunnuntai 10.1.2021 klo 23.14

Valmistautuminen ensi purjehduskauteen käynnistyy laskettelun, Tallinnan Gold Cupiin valmistautumisen ja veneenlaiton merkeissä.

Koronaturvallinen teoriatreeni Tallinnan Gold Cupiin alkoi Soren Kaestelin webinaarilla Tactics in a big fleet. Seuraavina spiirailta to 4.2., vauhti-ilta 17.2., merkki-ilta 3.3. ja tuuli-ilta 17.3.

Folkkariskimbat ovat käynnistyneet Swinghillissä joka toinen tiistai, seuraavat 2.2. ja 16.2. ja jatkuvat niin pitkään kuin lunta riittää.

Kokemustenvaihtoa ja kunnostushankkeiden esittelyä on talvitelakoilla sunnuntaisin. Ensimmäinen kokoontuminen on SPS:n vajalla Sirpalesaaressa 31.1. klo 13, jossa talvehtii Suomen tiettävästi vanhin purjehtiva folkkari Elämä. Ohjelmaa julkaistaan sitä mukaa kun se varmistuu.

Folkkarisaunat sen sijaan peruttu. 

Lisätiedot ja tapahtumaehdotukset: folkkariliitto@gmail.com

Kommentoi kirjoitusta.

Tour de Gulf of Finland 2021

Maanantai 28.12.2020 klo 20.35 - Folkkariliitto

Vuoden 2021 heinäkuu tulee olemaan varsinainen superkuukausi kilpaileville folkkareille. Epävirallisesta maailmanmestaruudesta eli Kansanveneiden Kultapokaalista (Gold Cup) kilvoitellaan Tallinnassa, Piritan edustalla. Lisäksi Tallinnaan matkaavia ulkomaalaisia veneitä houkutellaan osallistumaan koviin harjoituskilpailuihin Suomessa, nimittäin Hangon Regattaan ja SM:iin Hangossa ennen Gold Cupia.

  • 9–11 heinäkuuta – Hangon Regatta
  • 13–15 heinäkuuta – Suomen Mestaruudet, Hanko
  • 24–29 heinäkuuta – Gold Cup, Tallinn
2021_Tour_de_Gulf_of_Finland_Folkboat.png

Kommentoi kirjoitusta.

Spiiralla alkukausi ja Kalevista vuoden seura

Tiistai 15.12.2020 klo 0.24

Kansanveneliiton vuosikokous pidettiin 25.11. osin NJK:lla ja osin koronatilanteen vuoksi etäkokoukseksi muutettuna. Kokouksen asiaa:

  • Liiton hallitus pysyi melkein ennallaan. Uudeksi sihteeriksi valittiin Hannele Mäkimartti. Liiton puheenjohtajana jatkaa Ilppo Kivivuori ja varapuheenjohtajana Stefan Westerlund.
  • Kevään tapahtumat jatkuvat vielä enimmäkseen etänä, mutta purjehduskaudella 2021 odottaa Tallinnan Gold Cup ja sitä edeltävät heinäkuun superviikot, SM-kisat Hangossa ja edelllisinä viikonloppuina Helsingin ja Hangon regatat.
  • Liitto suosittelee kisajärjestäjille, että 2021 kaikki alkukauden kisat ennen Tallinnan Gold Cupia, myös SM-kisat, ajetaan ilman spinaakkeria. Lyhytrata-SM ja muut Gold Cupin jälkeiset kisat ajetaan spinnulla.
  • Vuoden 2021 kauneimman kansanveneen valitsevaksi yhden hengen tuomaristoksi on kutsuttu Jari Laamanen. Tulos julkistetaan syksyllä, koko kesä aikaa lobata ja saada vene Jarin silmien ja kameran eteen.
  • Vuoden 2020 kansanveneseura on Kalevi Jahtklubi. Kiertopalkinto annetaan seuralle, jonka veneet ovat jättäneet eniten veneitä taakseen vuoden SM-kisoissa. Kalev osallistui SM-kisoihin kahdeksalla veneellä, ja vaikka kuinka laskimme sijoituksia edes ja takaisin, perinteisesti Helsingin ja Naantalin väliä kulkenut kiertopalkinto päätyy nyt Tallinnaan.

Kommentoi kirjoitusta.

Folkkari-lehti 2020 ilmestynyt

Sunnuntai 15.11.2020 klo 15.38

Uudessa folkkari-lehdessä Suomen kaunein folkkari 2020 Lotta ja tämän omistaja Laura Määttänen. Muissa haastatteluissa Gold Cup -voittaja Per Jørgensen ja folkkarin grand old man Kalevi "Vände" Väänänen. Jane Laamanen vietti lapsuuden kesiä Seej-folkkarissa ja päätyi hankkimaan saman veneen, Harri Lång taas kunnostaa Matildaa Pyysaaren hallissa. Lehdessä myös viime kauden kisatulokset ja ennakkoinfoa Tallinnan Gold Cupista. Lehti on lähetetty jäsenille ja jaossa liiton tapahtumissa, mutta toki myös saatavissa nettiversiona.

Kommentoi kirjoitusta.

Vuosikokous 25.11. NJK:lla

Maanantai 9.11.2020 klo 0.07

Koronatilanteen vuoksi muutoksia kokousjärjestelyihin: kahvitus ja Georg "Tusse" Tallbergin alustus peruttu, etäosallistuminen mahdollista ilmoittautumalla ennakkoon, paikan päällä osallistujilla turvavälit ja maskipakko.

Etälinkki kokoukseen: https://meet.google.com/zsa-gtzq-rnd

Folkkariliiton vuosikokous on keskiviikkona 25.11. klo 18 NJK:n tiloissa Koivusaaressa. Vierailevana puhujana on tällä kertaa olympiamitalisti Georg "Tusse" Tallberg. Kokouksessa noudatetaan vallitsevia koronasuosituksia turvaväleistä ja maskeista. Kokouksen päätöksentekoon voi osallistua vain paikan päällä, mutta sitä on mahdollista seurata myös etänä. Kahvitarjoilu.

Ilmoittaudu kokoukseen tai tilaa linkki sen seuraamiseen TÄSTÄ.

Kokouskutsu ja asiakirjat jatkosivulla Lue lisää -linkin takana.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

SM-kisojen kärjessä Ella ja Kaune 2

Maanantai 9.11.2020 klo 0.03

Kaudella 2020 koronarajoitukset estivät kansainväliset kilpailut, mutta Suomen mestaruudesta oteltiin kahteen kertaan. Nyt purjehdittiin ensimmäistä kertaa sekä tavalliset että lyhyen radan SM-kilpailut.

SM-kilpailuja elokuun alussa isännöi NJK ja ne purjehdittiin Helsingissä Isosaaren radalla. Kilpailuihin osallistui 25 venettä, joista 9 Virosta. Mestaruuden otti Stefan Westerlundin kipparoima Ella.

Lyhyen radan SM-kilpailut purjehdittiin NPS:n isännöiminä syyskuussa Naantalissa. 10 venettä koonneen tiivistahtisen kilpailun voitti Heikki Niemisen kipparoima Kaune 2.

Kommentoi kirjoitusta.

Loppukesän kilpailukausi alkaa SM-kisoista

Maanantai 3.8.2020 klo 22.31

SM-kisat purjehditaan Helsingissä NJK:n isännöiminä 6.-9.8. Kisoihin on ilmoittautunut 25 venekuntaa. Maaottelumeininkiä kisoihin tuo se, että yhdeksän ilmoittautuneista on virolaisia.

SM-kisoihin puufolkkarit pääsivät puoleen hintaan, ja puuporukan kisaurakka jatkuu heti seuraavana viikonloppuna Krunan kippo -ratakilpailulla 14.8. ja Viaporin tuopilla 15.8.

HTPS:n tiistaikisoissa folkkareilla on ylimääräinen varaslähtökisa 4.8., ja varsinainen kilpailusarja jatkuu kuutena peräkkäisenä tiistaina 11.8. alkaen.

BS:n isännöimä ProSailor Classic elokuun viimeisenä viikonloppuna on mukana folkkarien ranking-sarjassa. Kokonaan uutena huipennuksena kauteen on lyhytrata-SM Naantalissa 19.-20.9. 

Kommentoi kirjoitusta.

Korona vaikuttaa kauden 2020 tapahtumiin

Keskiviikko 1.4.2020 klo 20.47 - Folkkariliitto

Gold Cup 2020 on peruttu pandemian takia. Kisa oli tarkoitus järjestää Eckernförde:ssä. Seuraava Gold Cup kisa järjestetään Tallinnassa 2021.

Covid-19 pandemian takia aikataulut Kansanveneliiton tapahtumille ja luokan purjehduskilpailuille ovat tämän kauden osalta hyvin epävarmat. Kilpailuja hyvin todennäköisesti perutaan ja/tai siirretään, ainakin alkukaudesta.

Purjehduskilpailuja vesillä ei oikein voi korvata epidemian kannalta turvallisilla menetelmillä, mutta muiden tilaisuuksen kohdalla liitto pyrkii kehittämään korvaavia tapahtumia yleisiä suosituksia seuraten. Seuraa tiedotusta näistä tilaisuuksista liiton Facebook sivuilla.

Purjehduksesta kiinnostuneen kannattaa myös seurata SPV:n ajankohtaista kansallista suositusta. Sen avulla pystyy arvioimaan harrastumahdollisuuksien palautumista takaisin normaaliin.

Yleisesti toivomme sydämestämme, että epidemian aiheuttamilta pahimmilta mahdollisilta seurauksilta kuten ennenaikaisilta kuolemantapauksilta vältytään.

Uutista päivitetty 9.4.2020

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Koronavirus, covid-19, peruutus

Tuzzi, vuoden kaunein folkkari, Helsingin venemessuilla

Tiistai 21.1.2020 klo 20.25

_MG_2525.jpg

Suomen kaunein folkkari, FIN-149 Tuzzi, on esillä Helsingin venemessuilla 7.-16.2. Suomenlahden puuveneilijöiden osastolla. Veneen ympärillä ainakin vilkkaimpina messuaikoina veneen kunnostajia ja Folkkariliiton väkeä. Tule ihailemaan kunnostettua kaunotarta, tapaamaan folkkariväkeä ja nappaamaan mukaan Folkkari-lehti.

Vuoden kaunein Folkkari -kilpailun tuomarina oli 2019 elokuvaohjaaja ja pitkän linjan folkkaripurjehtija Kari Paljakka. Lue Karin perustelut valinnalle linkistä alla.

2020 kauneimman folkkarin valitsee Kalevi "Vände" Väänänen.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Gold Cup 2021 Tallinnaan

Tiistai 21.1.2020 klo 20.08

Folkkarien epävirallinen maailmanmestaruuskilpailu, Gold Cup, pidetään 2021 Tallinnassa. Kilpailua hallinnoiva tanskalainen Kerteminde Sejlklub on hyväksynyt Kalevi Jahtklubin kisahakemuksen. Kilpailu on avoin kaikille luokkasäännön mukaisille kansanveneille. Tarjolla on siis tilaisuus päästä yli 60 veneen lähtölinjalle ja mukaan suureen kansainväliseen folkkaritapahtumaan vain päivän purjehdusmatkan päässä.

Gold Cup pidetään pääsääntöisesti vuorovuosina Tanskassa ja Saksassa, mutta se voidaan myöntää myös muihin folkkarimaihin. Suomessa kisa on ollut kerran, HSK:lla 2016, ja siihen osallistui silloin 64 venekuntaan. 2020 Gold Cup on Eckerfjordessa Saksassa.

Kommentoi kirjoitusta.

Vuosikokous ja pikkujoulu perjantaina 29.11.

Lauantai 30.11.2019 - Folkkariliitto

Suomen Kansanveneliiton vuosikokous ja pikkujouluillanvietto järjestettiin perjantaina 29.11. klo 18 alkaen ravintola Ukko-Munkissa Helsingissä. 

Tilaisuuden alkuun valtameripurjehtija Tapio Lehtisen kertomana kuultiin mm. suomalaisen kauppamerenkulun historiasta Gustaf Erikssonin raakapurjelaivoilla maapallon kiertoineen ja lyhyt versio maailman ympäripurjehduskilpailujen ja kilpailijoiden historiasta. Luonnollisestikin Tapion esityksen painopiste oli tunnetuissa lajin soolosuorittajissa.

Johdattelun jälkeen kuulijoille paljastettiin olennainen purjehtija Lehtisen omasta harrastusurasta ja miten hän päätyi osallistumaan Golden Globe Race 2018:iin. Illan mittaan Ukko-Munkin yläkerran iso sali kävi osallistujille ahtaaksi, samalla kun Tapio kertoi miksi hän tarkoituksella halusi rakentaa veneensä Asterian kajuutan ahtaaksi. Loppuun Tapio tiivisti vielä odotukset tulevista projekteistaan.

Esityksen jälkeen pidettiin ruokailupaussi, jonka perästä 21 sitkeimmän osallistujan voimin kokoustettiin vielä tilaisuuden virallinen osuus ennen palkintojen jakoa. Tutustu tästä vuosikokouksen pöytäkirjaan, jossa on liitteenä myös toimintakertomus ja -suunnitelma. Pitkän illan päätteeksi vapaa seurustelu pikkujouluhengessä otti tilaisuudesta yliotteen.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Vuosikokous 2019, pikkujoulut

Vielä ehtii kilpailuihin

Maanantai 16.9.2019 klo 16.08

Kausi lähestyy loppuaan, mutta vielä ehtii: Seasons End -kisa on tänä vuonna HTPS:n isännöimänä sunnuntaina 29.9. Kilpailussa ajetaan enintään viisi starttia lyhyellä radalla Kruunuvuorenselällä. Sitä ennen on vielä Pyysaaren tiistaikisojen viimeinen osakilpailu 17.9., naiskippareiden Naisten malja tiistaina 24.9. ja HTPS:n tasoitusmalja lauantaina 28.9. Älä unohda myöskää vuoden kaunein folkkari-kilpailua.

Kommentoi kirjoitusta.

Missä Suomen kaunein folkkari?

Maanantai 16.9.2019 klo 16.04

Folkkari on paitsi käytännöllinen, merikelpoinen, edullinen, kestävä ja nopea, myös kaunis vene. Kauden päätteeksi valitaan myös Suomen kaunein folkkari. Ehdotuksia voi tehdä syyskuun loppuun saakka liiton sähköpostiin (folkkariliitto@gmail.com). Voittaja valitaan kirjallisuuden Finlandia-palkinnosta tutulla yhden tuomarin menetelmällä: vuoden 2019 kauneimman folkkarin kilpailun tuomarina on pitkän linjan folkkaripurjehtija, elokuvaohjaaja Kari Paljakka. Palkinto jaetaan liiton vuosikokouksessa marraskuussa.

Kommentoi kirjoitusta.

FIN-300 Ella Suomen mestari 2019

Tiistai 3.9.2019 klo 23.20

Stefan Westerlundin kipparoima Ella (HSS) voitti vuoden 2019 Suomen mestaruuden. Steffin miehistössä purjehtivat Tarmo Santasalo ja Veera Andreasen. Hopeaa otti Herman Saaren La Pampri II ja pronssia Roni Saksin Blondi II. HSK:n isännöimään, Melkin radalla purjehdittuun kilpailuun osallistui 23 venettä, 19 Suomesta ja 4 Virosta. Paras puuvene oli virolainen Greta kipparinaan Liise Köösel (KJK) ja vuoden nuori tulokas Filuria kipparoinut Fabian Björndahl (GSK). Tulokset: https://www.manage2sail.com/fi-FI/event/b4821a18-1c43-443b-90d8-e9c2604e0e21#!/results?classId=653201f8-7fef-4211-8229-3510a6dca8c6

Kommentoi kirjoitusta.

Kisakausi käyntiin, rankig-sarjat alkavat

Keskiviikko 29.5.2019 klo 20.29

Yleiseen folkkarirankingiin kuuluu viisi vähintään kaksipäiväistä ratakilpailua. Sarjaan avaa  Spring Cup (HSK) kesäkuun alussa, ja siihen kuuluvat lisäksi Helsingin regatta, Hangon regatta, SM-kilpailu ja Pro Sailor Classic -regatta.

Puuvenerankingiin lasketaan yleisten ranking-kisojen lisäksi tiistaikisat ja yksipäiväiset ratakilpailut sekä vain puuveneille avoimet Svartbäck Classic, Krunan Kippo ja Viaporin tuoppi.

Kauden avanneen yksipäiväisen Vuosipäiväkilpaiun (HTPS) ja sen päättävän End of Season Racen (SPS) yhteistuloksista lasketaan Helsingin mestaruus.

Kruunuvuorenselän tiistaikisojen folkkariluokka on jo täydessä käynnissä. HTPS:n LYS-kilpailuissa Naisten malja, Emäsalon lenkki ja Tasoitusmalja on perinteisesti ollut myös vahva folkkariedustus.

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »